"true love does not come by finding the perfect person, but by learning to see an imperfect person perfectly"
Custom Search

Sunday, March 15, 2009

mengapa

kadang-kala aku jg tertanya2.. knapa aku jd begini.. knapa aku lain drpd orng lain.. knapa aku pelik, knapa aku xnormal.....!!!???

kenapa aku, n kenapa bukan orng lain..?

aku sendiri tidak mengerti, tidak pasti apa puncanya aku jd begini.. bukanlah aku yg memilih utk jd begini.. bukanlah aku sendiri melahirkan rasa n naluri ini jadi bgini..

tp aku dpat mengagak apa yg menjadi punca aku jd sprt skrng.. aku tidak pasti, tapi selama yg aku sedari; mungkin inilah yg menjadi punca aku jd sebegini..

sbenarnya, aku sedari yg dunia yg aku alami sewaktu aku membesar di kala kanak2 dulu adalah agak berbeza bbanding orng lain.. bukanlah perbezaan yg besar, ttp perbezaan yg aku rskan menjadi punca kpd ketidaknormalanku di alam dewasa ini..

aku membesar dgn orang2 di sekelilingku terdiri drpd wanita... mak aku, kakak-kakak aku dan adik2 perempuan aku, jiran2 aku.. bukanlah aku tidak mempunyai abang2 dan bapa.. tp di kala aku membesar, mereka semua tidak berada di samping ku.. kalau ada pun hanyalah sekejap yg tidak memberikan banyak kesan dlm pembesaran ku...

hidupku di kelilingi golongan-golongan wanita.. kakak-kakak aku yg umur mereka tidaklah jauh dari usia ku, menjadi rakan sepermainan ku... aku dididik untuk tidak mencari keseronokan di luar rumah seperti kanak-kanak lelaki yg lain... walaupun hidup dan membesar di kampung.. aku tidak mempunyai ramai kawan2 lelaki di kampung sewaktu kanak-kanak dulu... kawasan pmainan ku hanyalah di rumah dan sekitar selang 2, 3 rumah yg mana semua kanak2 di kwasan itu tdiri drpd kanak-kanak ppuan... aku tidak bnyk bgaul dan tdedah dgn kanak2 lelaki...

mak aku tidak membenarkan aku utk keluar rumah bermain sprt kanak-kanak yg lain... mak aku mementingkan pendidikan dan pembelajaran... hnya sekolah lah yg menjadi satu2 nya tempat aku di luar rumah.. selain itu, rumah lah segala2nya..

aku tidak salahkan mak aku langsung, sbb krna didikan mak aku jugak lah aku menjadi seorng yg ble di katakan bjaya skrng ini.. aku tidk menyesal langsung dgn tindakan mak aku.. malah aku bsyukur krn didikan mak aku, aku menjadi seorng yg aku ble bbangga dgn pncapaian aku...

ttp, mungkin kerana proses pembesaran dan pgaulan aku di kala kanak2 dulu la aku jd begini... mungkin..!!!

* aku blum dapat menghabiskan entry ini.. aku sedikit sibuk kebelakangan ini.. tp aku masih ingin berkongsi di dlam blog ini tntng prasaan aku.. krn sesibuk manapun aku, perasaan ini tetap terlibat... aku akan sambung entry ini di lain hari...

38 comments:

Anonymous said...

Salam Shah,

Izinkan saya memperkenalkan diri sebagai Kamal dlm dunia siber ini.

saya org baru dlm mengikuti blog shah.walaupun bukan baru dlm dunia 2 alam ini.Identiti diluar dialam nyata masih lagi "rahsia" spt Shah juga.

Mengenai coretan shah kali ini...mengingkau nostalgia ttg alam kanak2 yg pasti seronok dan sedikit sebanyak membentuk siapa kita sebenarnya.

Yang pasti...Shah lebih memahami keadaan/suasana ini...teruskan berkarya dengan tulisan mu.

Contact: Kamal.ahmad68@yahoo.com

Anonymous said...

Salam Shah,

Izinkan saya memperkenalkan diri sebagai Kamal dlm dunia siber ini.

saya org baru dlm mengikuti blog shah.walaupun bukan baru dlm dunia 2 alam ini.Identiti diluar dialam nyata masih lagi "rahsia" spt Shah juga.

Mengenai coretan shah kali ini...mengingkau nostalgia ttg alam kanak2 yg pasti seronok dan sedikit sebanyak membentuk siapa kita sebenarnya.

Yang pasti...Shah lebih memahami keadaan/suasana ini...teruskan berkarya dengan tulisan mu.

Contact: Kamal.ahmad68@yahoo.com

Anonymous said...

Salam Shah,

Izinkan saya memperkenalkan diri sebagai Kamal dlm dunia siber ini.

saya org baru dlm mengikuti blog shah.walaupun bukan baru dlm dunia 2 alam ini.Identiti diluar dialam nyata masih lagi "rahsia" spt Shah juga.

Mengenai coretan shah kali ini...mengingkau nostalgia ttg alam kanak2 yg pasti seronok dan sedikit sebanyak membentuk siapa kita sebenarnya.

Yang pasti...Shah lebih memahami keadaan/suasana ini...teruskan berkarya dengan tulisan mu.

Contact: Kamal.ahmad68@yahoo.com

Anonymous said...

Salam Shah,

Izinkan saya memperkenalkan diri sebagai Kamal dlm dunia siber ini.

saya org baru dlm mengikuti blog shah.walaupun bukan baru dlm dunia 2 alam ini.Identiti diluar dialam nyata masih lagi "rahsia" spt Shah juga.

Mengenai coretan shah kali ini...mengingkau nostalgia ttg alam kanak2 yg pasti seronok dan sedikit sebanyak membentuk siapa kita sebenarnya.

Yang pasti...Shah lebih memahami keadaan/suasana ini...teruskan berkarya dengan tulisan mu.

Contact: Kamal.ahmad68@yahoo.com

i_mar4ever said...

apa yg shah ckap smua tu btul..tp shah jgnlah terlmpu tension mmkirkan ketidaknormalan shah itu..hehhee..maaf kalu ayat x btul..apa yg ptg shah lalui hdup shah ngan tabah dan sabar k..jdilah diri shah yg sbnar j

hafizzuan said...

u shouldn't blame yaself..thing happen for a reason..

joll ensem said...

no need to blame ur self.. (",)
sume yang blaku ade hikmah disebaliknya..sape tahu ade hijab disebaliknya yang kite tak nampak..
memang bukan senang nak accept something that we have to face evrday..tapi terima la diri kita seadanya...

sekurang-kurangnya Allah dah mencipta kita lain daripada yang lain..maksudnye jugak Allah sentiasa pay attention kat kite..(",)

-riL- said...

erm saya pun setuju ngan shah dan kamal...
waktu kecik bnyk mempengaruhi kehidupan kite bile dh meningkat dewasa nih...

sy pun lebih kurang mcm shah...
parents x kasi main kat luar n bergaul sgt ngan budak taman...coz rmi dorg x baik...
sbg anak ke 2 lama ngan kakak b4 dpt adik...
then sedara mare pun suh tolong wat keje bg bunga telur mase kenduri kawin...bawak hantaran...
hahahah agak kelakar...tapi sy pun rasa ini lah yg membentuk diri sy sekrang...

so shah teruskan update blog k...

nets said...

dont blame the past, they make what u are today.. (positively thinking) everything happen for a reason..

Pemenung Langit dan Bumi said...

hafizzuan just quote a very significant sentence; thing happen for reason...
apa yg penting, u must know what are the consequences yg shah akan tempuhi after what u hav choose... seharusnya shah sedia maklum baik burk sesuatu perkara, cuma shah sukar mtafsir sgala ke atas apa yg sepatutnya shah pilih...
harap shah jgn berputus asa untuk berubah mjd insan tbaik... sahabatmu sntiasa berada di sisi dan menyokong shah....

salam pkenalan...
~syahlanz~

azrie. said...

be proud of who u are dear.

Mel said...

hai syah....lama aku tak hantar comment kat ko....seriously aku rindu nak menghantar komen ngan ko...but then aku bz.....aku sempat update blog aku kejap and jenguk blog ko kejap2....tapi tak sempat nak tinggalkan komen...

Pasal entry ko ni...aku setuju....kehidupan kanak2 akan membentuk kita...sama macam aku...aku adalah aku sekarang...kerana parents aku...aku tak kisah even dorang kurung aku coz pentingkan study....coz i know who i am and apa yang perlu aku lakukan...

Truskan jadi diri ko k...miss u

chimera said...

tak ada sesiapa yg dilahirkan sempurna...

Kos Serani said...

SHAH, takdir adalah suratan hidup kita, kita hanya merubah takdir dgn usaha dan doa, tetapi jgn sesekali menyesali takdir jika kita telah berusaha tetapi masih begitu juga...kerana ketetap tuhan memang DIA nak begitu. Nasib baik Shah tak pernah salahkan ibu dlm hal ini,jika tahap pendidikanmu rendah, mungkin u sudah salahkan mak mu. Sudah, jgn sedih sangat ya, bersyukur pada yg u ada, setiap insan ada kekurangan dan kelebihannya.

fairuz said...

salam.

Buat Shah, satu ja nak pesan.

Jadilah seorang insan yang mengharap rahmat dan rahim dari ALLAH. Jadilah insan yang mengharapkan kedudukan yang mulia disisi ALLAH.Shah, ALLAH Maha Bijaksana. ALLAH tidak menjadikan hambanya dengan sia-sia. Shah ini adalah ujian dari ALLAH yang mahu menguji hambanya. Sesiapa yang tabah dan tidak rosak akidahnya dengan ujian ALLAH, InsyaALLAH akan mendapat kedudukan yang mulia disisi-NYA. Seperti mana yang berlaku kepada sahabat-sahabat Rasulullah pada awal kerasulan Rasulullah S.A.W. Ada yang diseksa dengan begitu kejam dan mati demi menegakkan dan mempertahankan akidah.Ujian yang mereka terima adalah sangat besar Shah.
Tidak seperti kita pada zaman ini Shah.

Maaf jika komen ini sudah biasa didengari atau dibaca.

Jangan selalu berkata "aku tidak diminta jadi begini". Salah dan boleh menjatuhkan akidah.

Berharaplah untuk mendapat rahmat dan rahim dari ALLAH
Berharaplah untuk mendapat kemuliaan disisi ALLAH. Inilah kebahagiaan dan ketenangan yang perlu dicari.

P/s -selalulah bersama atau berdamping dengan mereka-mereka yang kuat dan beramal dengan ilmu agama.

Hunkiecrush said...

u realized something,
thats a good thing.
:)

gazyCristiano said...

Needless to say because you are still you.. I respect who you are and so do others. Dont always thinks bout d weird's stuff in ur mind! Okie brother?

Efarojie said...

Dear, we din choose our religion, our parents or what we are becoming now;

but we can choose what we want ourselves to be in the future.

When God created human being and the universe, He gave us one special thing; the free will to lead our life by our own..choose carefully your path for that will determine who you will become in the future and hereafter.

gardenofadam said...

Don't blame yourself. You are not alone in this world. The powerful will not give up their power but we have to fight for our right.

Akmal Azeman said...

Salam...

Wats wrong dear shah? y so concerned? perhaps u should stop thinking for some while n give ur mind n body to breathe. try to find sumting new in life, just for a new breath of air. As for me, poetry n performing arts always helps. u can checkout my blog now n thn if u like, bt its not much since im a newbie. heheh

anyway. those things that happens in the past r always for a certain reason. Allah never wants to put burdens on our shoulders bt He only wants to test us. My mom pon tak bg kami adek bradek klua maen jauh2 n i hv 2 younger bros, n Alhamdulillah...from wat i see, it all did good to all of us; we r more cautious about disciplines n all. evn me, being 22, i still hv curfew n so as the rest of my siblings.

take this as a trial. i cant tell u who to b or wat to b because its all up to all of us to decide. bt one thing for sure, Allah always loves us. this is my latest poem, if u hv d tyme mayb u should read. sape tahukan kalau2 ia dpt mmbantu? I called it Definisi.

http://kemaazeman.blogspot.com/2009/03/definisi.html

hope u enjoy it. =D

Syafuan said...

Shah..(sbb semua panggil awak shah)...

saya baru terjumpa blog ni melalui blog kittun... so, bila saya terbaca pasal entry mengapa ni... saya rasa shah hanya teruja untuk tahu mengapa itu dan ini berlaku pada diri shah... untuk pengetahuan shah, saya pon begitu, tapi kita hanya hidup di muka bumi sebagai HAMBANYA... jadi itu kita serahkan pada yang ESA... asalkan kita tidka melakukan dosa dan kita masih berpegang pada siapa diri kita yang fitrahnya..kita akan selamat... kadang-kadang saya juga menyalahkan takdir kenapa saya begini.. tapi ada hikmahnya.. jangan risau asalkan kita jangan mendekati perkara-perkara seperti itu...kita akan selamat dan x kan ditimpa masalah...ingatlah ujian NYA pada orang-orang yang sabar..dan berjaya nya orang-orang itu menghadapi ujian juga disebabkan kesabarannya...tq..sekian..

saya gelarkan diri saya shafuan...

Anonymous said...

Sekapal...
Saya pun tak tau nak buat ape dah
Ketenangan saya diragut-ragut
Jiwa saya kacau
Tak tenang
Rase kecik plak bile saya bace conversation awak dengan Adam tu
Sayup...

Fauzzan Helmy Anuar
aremie_021296@yahoo.com

.anakBISAYA. said...

bro.

u need to breathe.

put ur feet firmly on solid ground.

take control of ur life.

dun let ur life control you.

:] -Josh

faz said...

btol 2 btol.. khdpn ms knk2 byk mmbntk jati dri kite... sy pun sm mcm shah mmbsr dgn dkellingi wanita..jd bla sy dh bsr sy x pndai sgt nk brgaul dgn lelaki..jrg kuar rmh..dan mjdi pemalu gak..haha..tp sy x ksh.. im alwez proud with myself...

Anonymous said...

Salam abg shah..

aku stuju! setiap apa yg blaku ada sebabnya..
namun, kita xboleh salahkan Maha Pencipta atau diri sindiri..

ada bnyak sebab golongan bnafsu songsang ini wujud..salah satunya sperti yg shah katakan..cara didikan dan asuhan dari orang tua..mungkin juga sebab pengaruh luar atau rakan..trdapat juga golongan ini wujud sejak dalam kandungan ibu lagi..disebabkan pengaruh choromosome semasa fertilisation process..

so, shah xboleh salahkan sesiapa~
sebaliknya, shah harus ambil dugaan dan ujian ini sebagai salah satu cara utk mendekatkan diri kepada Allah.
Jika shah mampu mengatasi ujian di dunia, insyaAllah hidup shah di akhirat senang. biar susah di dunia, asal senang di akhirat!
apa yg penting..shah harus tanya pd diri shah sendiri..adakah shah ingin berubah??

sekarang shah sudah mempunyai keinginan untuk berubah..apa yg shah harus buat ialah:
step 1: jgan tnggal solat 5 waktu..kalo boleh solat scara brjemaah di masjid.
step 2: jauhi menonton sebarang filem berunsur gay/lucah
step 3: jauhi drpd brgaul dan terlibat dgan golongan songsang ini
step 4: rajin menuntut ilmu ain mahupun ilmu kifayah..orang yg berilmu dan beriman insyaAllah akan dijaga oleh 500 malaikat.
step 5: bnyakkan solat sunat dan berdoa..

aku pernah baca suatu kisah mengenai seorang gay..beliau juga mempunyai keinginan utk berubah..suatu hari ayahnya mengerjakan kewajipan ke Mekah dan berdoa di hadapan Kaabah, akhirnya lelaki bnafsu songsang trsebut mnjadi normal~

shah perlu ingat..Allah menyayangi semua hambanya~ cuma kita yg tidak memohon kpdaNya..

shah perlu sedar..ramai lagi yg trpaksa mnghadapi ujian yg jauh lebih dahsyat..dilahirkan cacat anggota, buta, pekak, bisu, anak yatim piatu, miskin/fakir dll. Cuba shah bandingkan ujian yg shah terima dan ujian yg mereka terima.

sampai bila shah ingin terus jadi begini? shah harus kuat untuk lalui ujian di dunia..
shah juga perlu ingat..setiap manusia juga mempunyai ujian dan dugaan mereka masing2..mungkin ujian untuk shah agak berat, tapi nikmat yg bakal shah dapat di akhirat nanti juga cukup manis jika shah 'lulus' ujian dunia ini..

kalau bukan sekarang..bila?
kalau bukan diri shah sendiri..siapa?
hanya shah mampu ubah diri shah sendiri..

wallahulam.
-biaksrwk/18-

.AzFaRuL. said...

abg danial ni mana? lama x update..

Teguh Perkasa said...

Salam...
Shah usah dikenangkan sangat masa lalu... ia hanya akan menjadi alasan untuk kita terus kekal sepertimana kita sekarang... Kita dah boleh berfikir sendiri... berhijrahlah...
Itu yang dituntutNya..
Semoga Shah mendapat berkat dari Nya..

Teguh Perkasa said...

Shah, usah diingat masa yang lepas, ia hanya akan menjadi alasan untuk kita kekal seperti sekarang...
Kita dah boleh berfikir yang mana lebih baik... berhijrahlah, semoga anda diberkati Allah....

zaineesqandar said...

ramai di luar menyayangi anda shah.. ambil itu sebagai nasihat..buat keputusan yang bijak.. to me, just chill.. ill find a way out somehow someday..

Mel said...

Shah...mana ko menghilang??? sebulan tak update blog...is everything ok??

kupu-kupu said...

Saya bersimpati dgn saudara...
apa2 yang berlaku semua bukan yang kita ingini~ Sy kadang2 terasa benci dgn kaum lelaki akibat pengalaman perit ketika kanak2...

tetapi, y tbaca satu tulisan~

"Memang jelas sekali apa yang sudah berlaku adalah sesuatu yang terkutuk dan dilaknati Allah. Kita lihat bagaimana Allah membinasakan kaum Nabi Lut. Oleh itu, saudari sepatutnya bersyukur kerana diberi hidayah dan segera insaf untuk bertaubat.

Itu adalah satu daripada ciri orang yang bertakwa seperti dinyatakan dalam firman Allah yang bermaksud:

“Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa melainkan Allah, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya).” (Surah Ali-Imran, ayat 135)

Dalam pada itu, saudara perlu faham persahabatan atau persaudaraan hakiki ialah persaudaraan yang dijalin atas dasar kasih sayang kerana Allah, untuk mencari keredaan Allah, ingat memperingati supaya bertakwa kepada Allah.

Persahabatan yang dijalin bukan atas landasan itu adalah persahabatan yang tidak mendatangkan kebaikan, malah akan membawa penyesalan di akhirat kelak.

Allah berfirman yang bermaksud:
“Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh).” (Surah Al-Zukhruf, ayat 67)

~saya cuma bsimpati dgn anda~

Mr . K said...

"Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka sendiri merubah apa yang ada pada mereka" Surah Ar Rad'u : 11

untuk berubah bkn sesuatu kerja yg mudah, tetapi ia perlukan kesabaran dan kesungguhan. 'Man jadda wa jadda'- sesiapa yang bersungguh2 dia akan dapat. Begitulah apa yg dialami oleh shah ni, minta kekuatan kepada Allah krn Dia lah yg selayaknya yg memberi kekuatan. Kita bkn maksum tetapi kita ini diberi akal oleh Tuhan, sy rasa shah pon maklum berkenaan halal dan haram ni, shah perlukan kekuatan, kami ini hanya tukang 'support' dan pendorong shj, sy setuju dgn adam, pokok pangkal diri sendiri. InsyaAllah, percayalah kerana segala2nya kena usaha dan ikhtiar, yg bulat tidak akan datang bergolek dan yg pipih tidak akan datang melayang. Sy rasa shah belum berada terlalu jauh dlm perjalanan ini, percayalah akan ada simpang di hadapan yg akan membawa shah kembali ke temapat asal. Yakinlah...segala2nya tidak mustahil..Wallahua'alam

eddy shah pic said...

banyak-banyak lah bersabar...

H.R PuTeRa YuSoFF said...

kdg2 org tidak memahami perasaan org lain.. selalu org kita dengan "aku phm perasaan ko".. klu ko phm cuba describe mcm mner?? dia xkn mampu.. kita kenali diri kita.. kita tahu apa yg kita nk.. Tuhan kita adil.. dia bt kita bkn utk dizalimi.. to utk diberi keampunan.. setiap org pasti bt slh. KITA TAHU APA KITA NK KRN KITA LAHIR DENGAN FITRAH

SALAM MLM DR CIKGU

joegrimjow said...

caye kata hati

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]FileMaker Pro 9, [url=http://firgonbares.net/]acdsee 8 ratings[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] Creative Suite 4 you sell software
buy chess software [url=http://firgonbares.net/]marketing software canada[/url] buy to let software
[url=http://firgonbares.net/]microsoft virtual software[/url] software sales 2007
[url=http://firgonbares.net/]can i sell used software[/url] adobe photoshop cs3 s/n
price list of software [url=http://firgonbares.net/]where can i buy photoshop[/b]

ejan said...

salam bro.. kita berkongsi sejarah yg sama semasa kita membesar.. di kelilingi kaum2 wanita seperti ibu dan kakak, serta cousins dan kwan2 wanita.. ada abg dan ayah.. tetapi abg tidak lah membesar bersama.. kerana ketika membesar dia pon sudah memulakan hidup dgn keluarga baru nya..

tp ini tidaklah membuatkan aku menjadi seorang yg lembut. tetapi perasaan dan naluri ku lebih kepada lelaki.. ingin kan belaian dan perhatian daripda mereka..

cik zatil said...

be strong teruskan hidup ini dengan semangat baru..hari esok lebih baik dan pasti akan makin baik!

best of luck! :)